post

Van Weblijn tot Productielijn. De Toyota Lean Productie Methodiek

De geschiedenis van Toyota begint lang voordat het in 1966 zijn intrede deed in ons land. Toen nog een obscuur merk uit Japan, ondertussen de grootste autobouwer ter wereld. Het Japanse automerk Toyota is wereldberoemd.

Momenteel behoort Toyota tot de drie grootste autofabrikanten ter wereld. Samen met de autofabrikanten General Motors en Volkswagen is het deze top drie die regelmatig stuivertje wisselt.

Toyota Production System.

De ontwikkelingen in productiesystemen hebben elkaar in een rap tempo opgevolgd. Waar aan het eind van de 19e eeuw nog sprake was van handmatige productie met veel aandacht voor vakmanschap (ambacht), veranderde dit in de 20e eeuw naar massaproductiesystemen met aandacht voor hoge aantallen. Halverwege de 20e eeuw zijn door Toyota de eerste grote stappen gezet in de omslag naar Lean Productie. Grote aantallen geproduceerde goederen worden in dit productiesysteem geëlimineerd; men produceert afgestemd op de vraag van de klant. Maar hoe heeft Toyota deze omslag kunnen maken en nog belangrijker kunnen waarborgen?

Sakichi Toyoda richtte in 1926 “Toyoda Automatic Loom Works” op, waarbij hij de eerste Jidoka principes implementeerde. Jaren later veranderde Sakichi de bedrijfnsaam in Toyota en begon zijn zoon Kiichiro Toyoda met de productie van automobielen, met behulp van onderdelen van General Motors. Na de Tweede Wereldoorlog bracht Eiji Toyoda namens Toyota een bezoek aan de fabriek van Ford in Dearborn – Michigan, destijds de grootste en meest complexe fabricagefaciliteit ter wereld.

Bij terugkomst in Japan constateerde Eiji samen met productie manager Taiichi Ohno dat het massaproductie systeem van Ford niet zou werken in Japan. De Japanse automobielindrustrie was destijds te klein en divers, variërend van compacte middenklassers tot luxe exclusieve voertuigen. Dit is één van de primaire redenen welke ten grondslag ligt aan de beslissing van Toyota om een alternatief te zoeken voor het succesvolle massaproductie systeem.

De grootte van de faciliteiten en benodigde apparatuur waren vanuit de visie van Toyoda en Ohno eveneens negatieve aspecten uit het massaproductie systeem. Toyota is de lastige uitdaging aangegaan om een alternatief te zoeken voor een (destijds) uiterst succesvol productie systeem. Hierbij lag de focus op een compleet nieuwe manier van produceren met aandacht voor ontwikkeling, fabricage, aanlevering, assemblage en de arbeid an sich.

Nieuwe Toyota Modellen

De 3 populairste Toyota-modellen zijn de Aygo, Yaris en Corolla. Via Toyota Private Lease zijn ze alle drie voordelig te rijden voor een vast bedrag per maand.

Aygo

De Toyota Aygo is sinds zijn introductie in 2005 het kleinste model van Toyota, een zogenaamde supermini of stadsauto. De Aygo komt uit dezelfde fabriek als de Citroën C1 en de Peugeot 107 en deelt zijn techniek dan ook met deze twee zustermodellen. Auto’s in deze klasse heten niet voor niets stadsauto, want met een lengte van slechts 3,4 m is het met dit kleine, overzichtelijke model makkelijk manoeuvreren. Toyota Aygo Private Lease behoort tot de voordeligste manieren om auto te rijden.

 

Yaris

De Toyota Yaris, die in 1999 de Toyota Starlet opvolgde, is een compacte hatchback in de klasse van de Volkswagen Polo. In navolging van de Prius heeft Toyota ook van de Yaris een versie met een extra elektromotor uitgebracht. Toyota hecht veel waarde aan veiligheid. De Yaris was het eerste model dat in dit segment de maximale score van vijf sterren haalde bij de botsproeven van EuroNCAP. Dat was onder meer te danken aan de toepassing van maar liefst negen airbags waaronder ook een ter bescherming van de knieën. Toyota Yaris Private Lease is aantrekkelijk voor iedereen die een voordelig en zorgeloos een nieuwe Yaris wil rijden.

 

Corolla

 

De Toyota Corolla is het meest geproduceerde automodel ter wereld. Met meer dan 40 miljoen stuks (tot en met 2013) is deze auto zelfs de Volkswagen Kever voorbijgestreefd. Dat productieaantal is gehaald dankzij de meer dan 40-jarige modelhistorie, want de Corolla kwam al in 1966 op de markt en is sinds die tijd ook bij ons leverbaar. Vanwege tegenvallende verkopen haalde de importeur de sedan in 2010 de Corolla uit het programma. Na een jarenlange afwezigheid is de Toyota Corolla sinds 2019 terug in Nederland. ’s Werelds meest verkochte auto aller tijden maakt een veelbelovende comeback, als opvolger van de Auris. Ook Toyota Corolla Private Lease is populair.

https://leaseauto.nl/private-lease/toyota/