Weblijn
Image default
Verbouwen

Waarom een kadastrale kaart gebruiken?

Woon je in het Zeeheldenkwartier en wil je je huis verbouwen of wil je weten waar de grens ligt van je woonerf, dan is het handig om gebruik te maken van een kadastrale kaart. Veel mensen krijgen met het verbouwen van een woning ruzie met de buren. Dit kan komen doordat je iets te ver bouwt en dat je net over de woongrens komt van de buren. Daarom kan het verstandig zijn om informatie te hebben over je perceel. Dit kan met een kadastrale kaart, maar hoe werkt dat precies? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt. 

Indeling van kavels 

Je kunt via een kadastrale kaart veel informatie opvragen over een bepaalde kavel. Vaak is dit het kavel waar je woning op staat. Je kunt zien hoe je woning erbij ligt vergeleken met de andere kavels. Je weet op deze manier ook snel wat de grens is van je kavel en die van de buren. Ieder kavel heeft op de kadastrale kaart een eigen nummer. Een kavel noemen we ook wel een perceel en deze worden aangemaakt bij de bouw van een nieuwe woning. Bij deze percelen en kavels horen bijbehorende nummers en deze zijn allemaal uniek van elkaar. Woon je als voorbeeld in het Statenkwartier en wil je meer informatie over je perceel? Kijk dan op de online kadastrale kaart, zodat je ook de luchtfoto kunt bekijken. 

 

De aanduiding van de grens 

De kadastrale kaart wordt veel gebruikt voor het checken van de grenzen van percelen. De grenzen zijn altijd opgeslagen in het register van het kadaster. Wanneer je de gegevens opvraagt worden deze altijd verzameld en in een rapport naar je opgestuurd. Het kan heel handig zijn om een kadastrale kaart aan te vragen als je van plan bent om een schutting te plaatsen. Je weet namelijk niet precies waar deze moet komen te staan en wat de woongrens is van je woning. Je kunt op deze manier zeker te werk gaan, zonder in de problemen te raken met je buurvrouw of buurman.  

https://kadastralekaart.com/buurten/zeeheldenkwartier-BU05182245