Weblijn
Image default
Bedrijven

Hier moet je op letten bij internet en tv vergelijken

Redelijk wat mensen in Nederland hebben al jaren hetzelfde internet en tv abonnement. Dat is niet heel verstandig omdat je al snel veel te veel geld betaalt. Stap je over op abonnementen van nieuw internet en tv dan kun je gebruik maken van aantrekkelijke aanbiedingen. Met lagere prijzen kun je kiezen voor sneller internet en een uitgebreid tv-abonnement. Bezoek een website zoals de Consumentenbond om internet en tv met elkaar te vergelijken. 

Alleen internet of toch internet en tv?

Alle tv- en internetaanbieders in Nederland hebben een basispakket. In dit basispakket zitten zo’n zestig zenders met de belangrijkste Nederlandse en buitenlandse kanalen van dit moment. KPN Digitenne is een uitzondering en heeft een kleiner basispakket. Je kunt een basispakket makkelijk uitbreiden met extra betaalzenders en zenderpakketten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om films te huren en programma’s terug te kijken. Dit soort mogelijkheden zijn geheel afhankelijk van de aanbieder. Vraag je af of je nog wel een abonnement voor tv nodig hebt. Veel mensen kijken tegenwoordig alleen nog via internet naar streamingdiensten zoals Netflix, Amazon Prime en Videoland. Nederlandse programma’s zijn tegenwoordig ook gewoon te zien zonder een tv abonnement. Wil je live televisie kijken dan kan dat via NPOstart en NLziet.

Wat voor snelheid is er nodig?

Langzaam en traag internet zit niemand op te wachten. Daarnaast wil je niet al te veel geld betalen voor je abonnement. Wat voor snelheid je precies nodig hebt is afhankelijk van de apparaten die je gebruikt en hoe het gebruik is. Ben je de enige persoon in een huishouden dan voldoet een verbinding vanaf ongeveer 20 Mbit/s. Je kunt met zo’n snelheid tegelijk appen en video’s streamen. Heb je meerdere personen in het huishouden, dan kun je beter een snelheid vanaf 40 Mbit/s nemen. Wil je ultra hd video’s en games streamen dan doe je er verstandig aan om te kijken naar een snelheid van 100 Mbit/s. Ideaal om met meerdere apparaten snel te kunnen internetten. 

Wat voor apparaten krijg je van de aanbieder?

Bij een tv abonnement krijg je meestal een tv-ontvanger, of decoder, in bruikleen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de ingebouwde tuner op je tv. Wil je de ingebouwde tuner gebruiken dan heb je vaak een CI + module nodig. Bij alle providers van tv abonnementen kun je een tweede tv aansluiten. Programma’s terugkijken of opnemen? Aanbieders bieden verschillende opties aan. Bijvoorbeeld als een internetdienst of via de televisie ontvanger. Ook bij een internet abonnement krijg je een apparaat in bruikleen, namelijk het modem. Dit is gelijk ook de router en die zorgt ervoor dat je een wifi-verbinding krijgt. Dit kan handig zijn, maar is niet heel ideaal voor het bereik. Het modem staat meestal in de meterkast. Wat aanbieders ook vaak doen is slimme functies van het modem uitschakelen zoals van de mogelijkheid gebruik maken van een gastnetwerk. Dit is op te lossen door zelf een router op het modem aan te sluiten. Een eigen router is vaak veel beter dan de modemrouter van de aanbieder. 

Tip: Kiesmakkelijk