Weblijn
Image default
Bedrijven

Punter is het ideale vervoermiddel in Giethoorn

Giethoorn is een bijzondere plaats in Overijssel vanwege het grote aantal waterwegen. Zoveel zelfs, dat de woningen in het dorp het beste per boot bereikbaar zijn. Van oudsher wordt daarvoor een punter gebruikt. Dat is een lange platte boot, die met bomen of een motor wordt voortbewogen. Oorspronkelijk werd het vee ermee naar de weiden gebracht en kon het riet ermee na het oogsten van de velden worden gehaald. Tegenwoordig heeft een punter vooral voor toeristen veel waarde, want bij Giethoorn bootverhuur kun je deze bootjes huren om er zelf een vaartocht mee te maken. 

Aanpassingen aan de boot 

Punters worden al eeuwenlang gebouwd bij een punterwerf in Giethoorn. Het aantal bedrijven dat de bootjes bouwt is afgenomen, maar er zijn nog steeds bedrijven die ze maken. De toeristische versie van de punter is wel op een aantal aspecten aangepast. Hij wordt tegenwoordig vanwege de stevigheid gemaakt van eikenhout. De vorm is iets ronder geworden, wat de stabiliteit ten goede komt, maar waardoor het varen iets minder vlot gaat. Moderne punters zijn ook voorzien van bankjes. Naast een bankje voor de bestuurder zijn er 3 bankjes aan de zij- en voorkant van de punter. 

Comfort 

Bij een toeristische punter draait het om comfort. De bezoekers moeten ook tijdens een lange vaartocht lekker zitten. Daarom worden er door de verhuurder kussens meegegeven, die op de banken kunnen worden gelegd. De elektrische motor is gemakkelijk te bedienen. Je kunt ermee vooruit varen en gemakkelijk manoeuvreren. Remmen doe je door de motor in zijn geheel om te draaien, waardoor je de boot als het ware in zijn achteruit zet. Langs de randen zijn stootblokken bevestigd. Er zal dus niet zo snel schade ontstaan als je een keer een andere boot raakt of bij heel hardhandig aanmeren.