Weblijn
Image default
Bedrijven

Wat moet je doen bij een ongeval met een gevaarlijke stof?

Het kan zijn dat je bij je werk in aanraking komt met meerdere gevaarlijke stoffen. Maar het kan voorkomen dat er hierbij iets gebeurt waardoor ernstige verwondingen kunnen plaatsvinden. Bijna 3000 mensen overlijden jaarlijks door het werken met gevaarlijke stoffen. Toch kan dit vaak voorkomen worden door goed voorbereid te zijn op een ongeval.

Eerste hulp bij het ongeval

Als je in aanraking bent gekomen met een bijtende stof, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen. In het geval dat de stof in je kleren zit, is het advies om de kledingstukken te verwijderen, tenzij deze vastgekleefd zitten aan de huid. Bij contact met de ogen is het noodzakelijk om de ogen minimaal 15 tot 20 minuten te spoelen met stromend water.

Weet wie je moet bellen

Als er een ongeval gebeurt met een giftige stof, dan is het bellen van een vergiftigingscentrum het beste plan. Zij zullen je dan vragen naar de stof in kwestie, die je kunt beschrijven door middel van de informatie in het poison center notificiation, ofwel pcn. Hierin vind je een code die uniek is voor de stof, waardoor het vergiftingscentrum precies weet welke stof er is gebruikt.

Deze code bestaat uit 16 tekens die je teken voor teken op moet noemen aan de hulplijn. Daarna zullen ze je precies vertellen wat de juiste behandeling is, waardoor je onnodige ziekenhuisopnames voorkomt. Daarom wordt het voor werkgevers vanaf begin dit jaar verplicht om de pcn op een stof te zetten.

Poison center notification