Weblijn
Image default
Fotografie

Wilt u een blokhut bouwen? Gids over waar te beginnen

Stel dat u al een stuk land heeft gekocht om uw droomblokhut te bouwen. Of misschien heeft u land met oude constructies en denkt u erover om ze af te breken en in plaats daarvan uw droomblokhut te bouwen?

 

Dus de eerste en belangrijkste vraag is: waar te beginnen? Je zou tenslotte meteen aan deze droom willen werken, maar haast je niet en neem wat tips van de expert voordat je ergens aan begint. Aangezien bouwen geen eendagstaak is, moet u anticiperen op uw financiële mogelijkheden, uw wensen en kansen in evenwicht brengen, naar de toekomst kijken door na vele jaren uw blokhut voor te stellen terwijl uw gezin groeit. Wat nu niet belangrijk lijkt, krijgt later een heel andere betekenis.

Probeer eerst zelf uw droomblokhut te plannen en ga dan pas naar een architect die uw wensen op papier zet. Tegenwoordig vragen we specialisten van Maestro Tuinhuizen om ons door de belangrijkste aspecten van het bouwen van blokhutten te leiden en advies te geven om kostbare fouten te voorkomen.

 

Bij het plannen van een blokhut adviseren de experts van Maestro Tuinhuizen om te beginnen met de bouwoppervlakte en de samenstelling van uw gezin. Houd er rekening mee dat een deel van het pand (inventaris magazijn, sauna) een apart gebouw kan en moet zijn. Aangezien u tijdens het warme seizoen veel buiten, op het terras of op de veranda doorbrengt, mag de binnenruimte van de blokhut niet zo groot zijn als die van een woonhuis. Binnen moet bestaan ​​uit een woonkamer met een keuken, minimaal twee slaapkamers, een berging en een badkamer. Probeer in de blokhut gangen en gangen te vermijden, omdat ze ruimtes kleiner doen lijken.

 

Experts adviseren ook om meerdere functies in één ruimte te combineren, zoals een eetkamer, een trap met een keuken, een gemeenschappelijke ruimte met een slaapkamer, een veranda met een inkomhal. We raden aan om het terras en de keuken bij de ingang van de blokhut te plannen, aangezien deze vaak als gang dienen.

Terras mag niet smaller zijn dan 2 meter en niet minder dan 10-12 m2, aangezien u niet alleen comfortabel in een fauteuil wilt zitten, maar in het warme seizoen ook een eettafel wilt plaatsen, waar u kunt lunchen of dineren met uw familie of vrienden die blokhut komen bezoeken. Het grootste deel van de portiekwanden bestaat uit glasstructuren. Monteer de veranda naar een tuin of meer, als die er is. De twee glazen convergerende hoekwanden, slechts gescheiden door een houten schoor, zien er bijzonder expressief uit.

De minimale afstand van de vloer tot het glas moet ongeveer 30 cm zijn. Plaats de deuren op de veranda zo dat de doorgang erdoor zo kort mogelijk is en de opstelling van meubels niet hindert. Het zou niet de moeite waard zijn om de veranda met meubels te laden, omdat het belangrijkste voordeel ruimte en licht is. Richt de veranda daarom op het zuiden of zuidoosten van de blokhut.

 

Creëer in uw blokhut een ruimte voor kledingkasten waar kleding en schoenen worden bewaard, zodat u geld bespaart bij het kopen van meubels later. Het is handig om de toegang tot de keuken te maken vanaf het terras of de veranda, en vanuit de keuken naar een woonkamer, die vaak ook als eetkamer dient. Als een woonkamer wordt begrensd door een veranda, maak er dan een glazen of halfglazen scheidingswand tussen. Houd bij het plannen van de keuken rekening met de afmetingen van de keukenapparatuur: koelkast, spoelbak, gas- of elektrisch fornuis, kooktafel en rangschik ze dienovereenkomstig.

 

In blokhutten de slaapkamers is het noodzakelijk om ruimte te bieden voor een bed, nachtkastje of misschien een kaptafel, daarom kunnen de kamers klein zijn. En als u ze op zolder plant, kunt u tijdens de bouw nog steeds geld besparen. Immers, als de blokhut omhoog gaat, is de prijs van 1 m2 redelijk goedkoop. Als u een blokhut van 80 m2 met één verdieping bouwt, heeft u een fundering van 80 m2 nodig en dezelfde oppervlakte met een dak bedekken. Maar bij het bouwen met een zolder worden zowel de fundering als het dak verdubbeld.

 

Installeer de trap in de woonkamer, in de hoek weg van de keuken of veranda. In het laatste geval isoleert u de opgang naar de tweede verdieping vanuit de woonkamer, waardoor u extra nuttige ruimte in de blokhut bespaart. Maar vergeet niet dat trappen vaak een belangrijk decoratief detail zijn in het interieur van uw cabine. Houd de trap binnen open, omdat de lichte, opengewerkte constructie van de trap de ruimte visueel niet vermindert. Richt de trap zo dat het hoofd het schuine zolderplafond niet hindert bij het omhoog klimmen. Als de trap op de veranda komt, plaats er dan een kleerhanger of kast onder, zo houd je wat ruimte over voor extra opbergruimte in je blokhut.

 

Als je besluit geen aparte buitenberging te bouwen voor alle rommel in je omgeving, zorg dan voor aparte kamers in huis waar je tuininventaris, gereedschap en fietsen opbergt. Plan de deur naar zo’n kast van buitenaf dichter bij de ingang, dan is een kamer van 1,2 x 1,2 m voldoende. Het ontwerp van de blokhut moet niet alleen voldoen aan de functionele eisen, maar ook een expressieve architectonische compositie hebben.

 

Overlaad uw blokhut niet met onnodige onderdelen. De vorm van architectonische expressie moet de houten wanden van het huis worden, de indeling van ramen, hun grootte en vorm, luiken, terrassen en balkonwanden, het dak en de vorm ervan.