Weblijn
Image default
Bedrijven

VPS hosting of Shared hosting?

Misschien weet je bij beide begrippen al niet zo goed meer waar het over gaat maar als je op zoek bent naar een hosting oplossing dan ben je beide vast al eens tegen gekomen. Hosting providers praten bij Shared hosting vaak gewoon over “Webhosting of Hosting” en als het iets anders betreft als bijvoorbeeld VPS hosting dan wordt dat duidelijk aangegeven. VPS hosting wordt ook vaak Cloud hosting genoemd. Buiten de benaming zijn er ook nog grote andere verschillen tussen deze twee hosting oplossingen. De basis verschillen zullen we zo goed mogelijk proberen te behandelen.

VPS hosting / Cloud hosting

VPS staat voor “Virtual Private Server”, dit betekend eigenlijk dat je een virtueel stukje van een server huurt maar die wel helemaal zelf mag gebruiken. Alle resources (RAM geheugen en CPU) zijn volledig voor jou en niemand anders kan deze gebruiken. Met VPS hosting kun je geen last ondervinden van andere gebruikers. Bij Shared hosting ligt dit weer heel anders.

Shared hosting

De naam zegt het eigenlijk al, “Shared hosting”, gedeelde hosting. Bij shared hosting deel je de resources van een server met andere klanten / gebruikers. Stel je neemt een shared hosting pakket af van 15GB opslag (voor jou) en 100GB dataverkeer (voor jou). Dit is helemaal voor jou want daar betaal je voor. Echter kom je met andere op een server te staan waar je de resources van deelt. Als deze server dus 6GB RAM geheugen heeft (rekenkracht) en 3 CPU’s dan deel je dit met de rest van de klanten die op deze server staan.

Sommige hosting providers plaatsen tientallen klanten op één server, andere honderden en sommige duizenden. Het is natuurlijk ook afhankelijk van de beschikbare resources op de server hoeveel klanten je er op kunt plaatsen maar in basis deel je de resources dus altijd met anderen.

Als één van deze klanten bijvoorbeeld gehackt wordt en er komt veel verkeer op zijn website, webshop of applicatie die alle resources verbruikt dan heb jij hier ook last van. De server kan erg traag worden en in het ergste geval offline (down) gaan. Dat is het nadeel van Shared hosting.

Welke oplossing moet ik dan kiezen voor mijn website

Dit is afhankelijk van hoe belangrijk de uptime en de snelheid van je website of webshop is voor je business. Is je website een online visitekaartje en is het niet erg dat deze soms wat langzamer is dan normaal dan is Shared hosting een prima oplossing.

Is je website of webshop een grote inkomstenbron van je business en moet ten alle tijden bereikbaar en snel zijn dan is VPS hosting waarschijnlijk een betere oplossing.