Weblijn
Image default
Hobby en vrije tijd

Een wetsteenset kopen

Een wetsteenslijpsysteem is de beste manier om uw messen scherp te houden. U kunt sets kopen met één steen of met verschillende gritniveaus. Sommige sets hebben een gids met korrelgraden die u helpt de juiste steen te kiezen. Vervolgens kunt u ze instellen om elk type mes te slijpen. Een set van acht stenen is een goede optie als u een verscheidenheid aan korrelgroftes en -niveaus nodig heeft.
Voor- en nadelen van een wetsteen slijpsysteem

Als u wilt leren hoe u zelf uw messen kunt slijpen, kunt u overwegen te investeren in een wetsteen slijpsysteem. Een wetsteen van goede kwaliteit kan u in een mum van tijd vlijmscherpe messen geven. Maar deze systemen zijn duur en vergen enige oefening. Er zijn voors en tegens aan beide en u kunt ze allebei overwegen voordat u een beslissing neemt.

De voor- en nadelen van elk type systeem verschillen, maar de meeste werken op vergelijkbare wijze. Messen die met een wetsteensysteem worden geslepen, hebben bijvoorbeeld een vaste hoek die voor verschillende messen kan worden aangepast. De gebruiker haalt dan herhaaldelijk een slijpsteen over het lemmet. Sommige systemen slijpen slechts één kant tegelijk, terwijl andere systemen beide kanten tegelijk kunnen slijpen. Sommige systemen hebben verschillende korrels die gebruikt kunnen worden om messen tussen slijpbeurten door bij te slijpen en opnieuw te slijpen.
Soorten stenen

Er zijn verschillende soorten wetstenen verkrijgbaar. Terwijl de traditionele slijpsteen zeer hard is, zijn waterstenen veel zachter. Zij brengen het slijpsel van een oppervlak over op een ander oppervlak. Ze moeten enkele minuten in water geweekt worden alvorens ze te gebruiken. De zachtere stenen zijn beter voor het slijpen, omdat ze een fijnere afwerking geven.

Een wetsteen van goede kwaliteit gaat jaren mee. Kies er een die ontworpen is voor gebruik met water en die een verscheidenheid aan slijpbladen heeft. De set moet ook duurzaam zijn en een lange tijd meegaan. Hoewel de set duurzaam moet zijn, is het toch de moeite waard om een set van goede kwaliteit aan te schaffen. Of het nu een kwalitatief hoogstaand model is of een goedkope, het is belangrijk om de steen goed te onderhouden.
Korrelgroftes

Voor het slijpen van een mes kan een Whetstones set een redder in nood zijn. De set bestaat uit vier dubbelzijdige stenen met korrelgroftes van 240 tot 10.000. Ze zijn ook duurzaam en worden verkocht in handige draagtasjes. De vier stenen hebben een anti-slip basis waardoor ze stevig op hun plaats blijven. De hoekgeleider maakt het gemakkelijk om elke keer de juiste veeg te maken.

Hoewel een steen met korrel 1000 de meeste onderhoudstaken aankan, zullen de grovere stenen de messen na verloop van tijd doen slijten. De fijnere stenen worden aanbevolen voor het herstellen van de rand van messen die al dof zijn geworden. Als u echter een grote verzameling messen gebruikt, kunt u beter investeren in een set met korrelgroftes van 6000 tot 8000.
Maten

Bij het kopen van een set wetstenen zijn er een paar belangrijke dingen om te overwegen. Ten eerste moet u weten hoe hard u uw wetstenen wilt hebben. Wetstenen kunnen gemaakt zijn van natuursteen of synthetische materialen. Het hardste type is gemaakt van siliciumcarbide, terwijl het zachtere type gemaakt is van aluminium oxide. De juiste combinatie van hardheid en zachtheid is nodig om goed te kunnen slijpen. Een goede wetsteen moet een hard genoeg oppervlak hebben om metaal van uw mes te slijpen, terwijl hij zacht genoeg moet zijn om het metaal weg te slijpen.

Het is ook belangrijk om te weten dat de korrel van de wetsteen belangrijk is voor het slijpen. U kunt kiezen voor een grove wetsteen om een mes te slijpen, terwijl u met een fijnere korrel een lemmet kunt polijsten. Het is ook een goed idee om twee verschillende maten in een set te hebben. Dit geeft u de flexibiliteit om verschillende soorten messen te slijpen.
Prijs

Een goede wetsteenset wordt geleverd met een variëteit aan verschillende korrelgroottes en een op maat gemaakte draagtas. Verschillende soorten slijpgereedschap vereisen verschillende steengroottes. Het hebben van twee verschillende slijpstenen kan erg handig zijn als u regelmatig verschillende messen slijpt. Deze gereedschappen kunnen ook worden gebruikt om verschillende soorten messen te slijpen.

De Shapton Ha No Kuromaku Ceramic Whetstone is een hoogwaardige slijpsteen in Japanse stijl, gemaakt van duurzaam aluminium oxide en korund. De steen meet 8,98 x 3,46 x 1,57 inch en wordt geleverd met tien korrelniveaus. De grovere korrels worden gebruikt voor het verwijderen van corrosie, terwijl de fijnere korrels worden gebruikt voor het afwerken van het lemmet.