Weblijn
Image default
Zorg

Pachymetrie: wat is het precies?

Pachymetrie is een soort oogtest waarbij ze kijken hoe dik je hoornvlies is. Dit doen ze meestal op de oogheelkunde-afdeling in het ziekenhuis. Het is een belangrijke test om erachter te komen  wat voor behandeling je nodig hebt. Het is één van de vele oogtests die samen een goed beeld geven van hoe het met je ogen gesteld is. Maar wanneer wordt zo’n test gedaan en hoe verloopt zo’n onderzoek?

Wanneer wordt een pachymetrie uitgevoerd?

Deze test doen ze meestal bij mensen die problemen hebben met hun hoornvlies of als ze denken dat je misschien glaucoom hebt. Door te kijken hoe dik je hoornvlies is, krijgen de dokters belangrijke info om inzicht te krijgen wat er met je ogen aan de hand is en wat de beste manier is om je te behandelen. Dit doen ze meestal aan de hand van apparatuur van een leverancier optiekbranche

Voorbereiding op het onderzoek

Op de dag dat je de test hebt, moet je je ID mee nemen naar het ziekenhuis. En als je contactlenzen draagt, is het slim om die uit te doen voordat de test begint. Op die manier ben je goed voorbereid en kunnen ze alles zo goed mogelijk meten.

Het verloop van het onderzoek

Bij de test meten ze hoe dik je hoornvlies is met een corneatopograaf. Dat is een hypermodern apparaat dat een soort foto van je hoornvlies maakt. Met dit apparaat kunnen ze kijken hoe het hoornvlies gebogen is, zodat ze precies kunnen zien hoe dik het is. Soms moeten ze een andere manier gebruiken om te meten hoe dik je hoornvlies is, vooral als die corneatopograaf niet de beste optie is. Dan gebruiken ze geluidsgolven om het te checken.

Duur van het onderzoek en resultaten

Het onderzoek om te zien hoe dik je hoornvlies is, duurt meestal maar zo’n 10 minuten en doet geen pijn. Vervolgens gaat de dokter met je zitten om de uitslag te bespreken en te vertellen wat de volgende stappen zijn.

Vragen en contactgegevens

Heb je toch nog vragen na het lezen van deze informatie? Vraag dan gerust een oogarts of iemand anders die je gaat helpen met het onderzoek om hulp. Je kunt ook altijd even bellen of langsgaan bij de oogheelkunde-polikliniek.