Weblijn
Image default
Bedrijven

5 tips om zelf een bouwplan te maken

Ben jij bang om er na de verbouwing achter te komen dat je veel meer kosten hebt gemaakt dan je had gewild? Dit kun je voorkomen door een bouwplan te maken. Zo kun je kosten besparen en misschien nog wel belangrijker, je visie in kaart brengen. Een bouwplan schrijven is niet iets wat je even doet, dus wij hebben de 5 beste tips voor jou op een rij gezet.

Wie, wat, waarom?

Maak allereerst eens duidelijk waarom jij die verbouwing wilt doen en maak wat schetsen. Hoe wil je het gaan aanpakken en wat wil je allemaal gaan verbouwen? De verbouwing krijgt namelijk al een andere wending als het gaat om het verhogen van de waarde van je huis, dan wanneer je puur voor meer comfort wilt gaan. Zo kan jouw aannemer doelgericht aan de slag. Vraag jezelf ook af hoelang je er mee bezig wilt zijn en welke mensen er allemaal bij betrokken zullen zijn. Door helder te hebben wie waar verantwoordelijk voor is heb je minder kans op vertraging.

Schetsen bespreken

Heb je de eerste schetsen op papier gezet? Bespreek dit dan allereerst met bekenden. Zo kun je bespreken of de schetsen er duidelijk uitzien en of iemand nog ideeën van toegevoegde waarde heeft. Door zoveel mogelijk inbreng te verzamelen kun je jouw bouwplan heel specifiek maken. 

Vraag om feedback

Naast vrienden en familie is het natuurlijk ook verstandig om feedback te vragen van de aannemer van het bouwbedrijf dat je hebt ingeschakeld. Dit is namelijk de persoon om jou te vertellen of je goed op weg bent of niet. De aannemer zal je waarschijnlijk praktische tips geven die het makkelijker maken om jouw visie uit te werken. 

De definitieve bouwtekening

Nadat je alle feedback hebt verwerkt kun je je schetsen aan de kant schuiven en beginnen aan de definitieve bouwtekening. Door de bouwtekening definitief te maken en bepaalde knopen door te hakken weet je hoe je het wilt aanpakken en hoe het geheel eruit moet komen te zien. Bedenk wel dat je alle technieken en eisen die komen kijken bij het maken van een bouwtekening kent voor je hiermee aan de gang gaat.

Maak gebruik van programma’s

Gebruik maken van programma’s is een perfecte uitkomst als je niet over zoveel bouwtechnische kennis beschikt. Voorbeelden hiervan zijn Sketchup of Floorplanner. Je maakt hier eenvoudig zelf een 3d bouwtekening of een plattegrond van een compleet pand.