Weblijn
Image default
Bedrijven

Is een beregeningsinstallatie aanleggen moeilijk?

Een beregeningsinstallatie is een installatie die ervoor zorgt dat planten automatisch voldoende water krijgen, ook als je een tijdje in een droge periode zit. Een beregeningspomp pompt het water vanuit een natuurlijke bron omhoog en verdeelt het over de sproeiers, die elk een hoekje van de tuin, het grasveld of de golfbaan vervolgens van water voorzien. Maar is de aanleg van zo’n installatie ingewikkeld? Kan je het zelf, of is het beter om iemand in te huren? We zetten op een rijtje waar je allemaal rekening mee moet houden.


Een goede beregening begint bij het water

Beregening begint bij het verkrijgen van voldoende water, dat is duidelijk. Dit water is te verkrijgen uit een natuurlijke bron, zoals een sloot, een meertje, of zelfs het grondwater. De eerste twee bronnen zijn gemakkelijk te bereiken; een slang in de sloot en de pomp zorgt voor de rest. Het grondwater is wat lastiger om bij te komen. Hierbij is een bronboring nodig, die zijn weg vindt naar het grondwater. Deze bronboring is over het algemeen niet zelf te doen; hiervoor is gespecialiseerde apparatuur nodig. Een bronboring zorgt vaak ook voor een beetje schade aan de tuin, al is dat vaak met een paar weken al niet meer zichtbaar. Heb je echter een sloot of een meertje dichtbij, dan wordt het leven je al wat makkelijker gemaakt.

Hoe groot is de plek die beregend moet worden?

De complexiteit van de beregening hangt natuurlijk ook af van de grootte van de plek die beregend moet worden. Is het een kleine tuin, dan volstaan een of twee sproeiers. Is het een grote tuin, of een sportveld, dan zal het allemaal wat ingewikkelder worden. Hiervoor moet dan een netwerk aan sproeiers worden aangelegd, die allemaal verschillende zones besproeien. Deze zones worden vooraf bepaald aan de hand van de lay-out van de tuin. Er wordt gekeken naar de sproeiers en hun bereik, waarna wordt bepaald waar de verschillende sproeiers moeten komen te staan om een zo goed mogelijke dichtheid te kunnen garanderen. Het zou immers zonde zijn als er een hoekje gemist wordt.

Het onderhoud

Net zoals bij zoveel installaties, is ook bij beregening het onderhoud van groot belang. Laat je de leidingen niet regelmatig even schoonblazen, dan zal je zien dat ze na een tijdje hun effectiviteit een beetje gaan verliezen. Ze liggen immers onder de grond en met name vorst kan een behoorlijke impact hebben op de staat van deze leidingen. Wie ze regelmatig laat onderhouden (een keer in de vroege lente en een keer in de late herfst, bijvoorbeeld), zal zien dat ze langer in topconditie blijven en dat je dus ook veel langer kan genieten van een goed werkende beregeningsinstallatie. 

Al met al is een beregeningsinstallatie heus wel zelf aan te leggen, maar het vereist wel de nodige planning en kennis van zaken. Wie twijfelt over zijn kunde op dit gebied, doet er goed aan om toch eens met een expert om tafel te gaan. Dan weet je namelijk zeker dat je het maximale uit de beregening haalt. En daar hebben je tuin en je planten alleen maar profijt van.