Weblijn
Image default
Bedrijven

Wat heb je nodig voor een zonnepanelen installatie?

Je wilt zonnepanelen installeren, want die zijn een goede investering. Ze dienen echter niet op het noorden te liggen, want dan kan de energie-opbrengst onvoldoende zijn. Ook de hoek waaronder de zonnestraling op de panelen valt, is van invloed. Maar wat heb je nodig voor een zonnepaneleninstallatie? Daarover gaat dit artikel.

Plan

De installatie van zonnepanelen is niet goedkoop en daarom wil je daar het maximale uithalen. Je dient daarom een installatieplan te maken. Hoeveel zonnepanelen ga je plaatsen? Hoe plaats je de panelen? Er worden op het internet gereedschappen aangeboden, die je op basis van een aantal gegevens een inschatting geven van de stroomopbrengst. Wellicht kan je veranderingen aanbrengen, waarmee die opbrengst toeneemt. Als je de panelen laat installeren door een bedrijf, dan moet dat in staat zijn om je een plan te presenteren, inclusief verwachte stroomopbrengst. of gebruik ee honeywell zonregeling

Componenten

De installatiematerialen komen in de volgende paragraaf aan de orde. We gaan het hier hebben over de componenten die deel uitmaken van een zonnepaneleninstallatie. Naast natuurlijk de zonnepanelen praten we dan over de omvormer, wat een andere noodzakelijke component is. De stroom die zonnepanelen opwekken, is gelijkstroom met een laag voltage. Wat we in huis nodig hebben is 230 V wisselstroom. Een omvormer zorgt voor de benodigde omzetting. Die component wordt bij de elektriciteitsmeter geplaatst. Eventueel kan die stroom terugleveren aan het lichtnet. Bij een vermogen van meer dan 600 Wp wordt in de meterkast een vrije groep gebruikt. Optioneel is onder meer een optimizer, die afhankelijk van de plaatsing van de panelen de stroomopbrengst noemenswaardig kan verhogen. Een andere optionele component is een monitoringsysteem, waarmee het functioneren van de installatie in de gaten kan worden gehouden.

Installatiematerialen

Zoals we al aangeven, is de invalshoek van de zonnestraling op de panelen belangrijk. Daarmee zou bij zonnepanelen installeren rekening moeten worden gehouden. Bij een plat dak dient bij de plaatsing van de panelen in een hoek, te worden vermeden dat panelen in de schaduw van andere panelen liggen. De keuze van het montagesysteem hangt van diverse factoren af, zoals het type dak, schuin of plat, de hellingshoek in het geval van een schuin dak en de windrichting van de panelen. Er is passende bekabeling nodig om de diverse componenten van een zonnepaneelinstallatie onderling te verbinden. Die bekabeling dient netjes te worden weggewerkt.