Weblijn
Image default
Bedrijven

Wat is een pelletkachel en hoe werkt het ?

Hoe werkt een pelletkachel?

Een houtpelletkachel brandt op houtpellets. Wil je de kachel aan hebben, dan worden de pellets met een schroef omhoog gebracht vanuit de zogenaamde bunker. Daarna glijden ze zo via een valbuis de branderbak in. Dankzij de valbuis ontstaat er geen bij eventuele stroomuitval geen vuur in de voorraadbunker. Dat is natuurlijk niet wat je wilt. Ga je de pelletkachel starten, dan moet de bak voor ongeveer tweederde gevuld worden met pellets. De rookgasventilator gaat draaien en blaast lucht door de buis.

Het wordt heerlijk warm

De lucht die door de buis wordt geblazen is zo warm dat de pellets al snel gaan smeulen. Na een tijdje zie je de vlammen verschijnen. Allereerst komt de kachel in de opwarmfase. De rookgasventilator zuigt de gassen uit de kachel en deze worden de schoorsteen in geblazen. Het is op zich ook mogelijk om de lucht uit de kamer te halen. Is de kachel goed op temperatuur, dan gaat de convectieventilator draaien. Dat is het moment dat het ook heerlijk warm wordt in de ruimte.

Temperatuur zelf reguleren

De een heeft het graag heel erg warm in de kamer en een ander houdt van iets lagere temperaturen. Je kunt zelf de temperatuur instellen bij je pelletkachel. Dit is vrij makkelijk te reguleren. Dit doe je via de bediening op de kachel. Zo stel je zelf het vermogen en de temperatuur in. Het mooie van een pelletkachel is dat er precies wordt berekend hoeveel pellets en hoeveel lucht er nodig zijn om die temperatuur te verkrijgen die jij hebt ingesteld. De verbranding is hierbij optimaal en er is vrijwel geen uitstoot naar buiten.

De kachel uitzetten

Zet je de kachel uit, dan stopt de toevoer van pellets. De rookgasventilator gaat dan op volle snelheid draaien. Dit is om de laatste pellets met extra veel lucht te verbranden. Ook worden de asresten zoveel mogelijk uit de branderbak geblazen. Dit is natuurlijk ideaal, want zo start je de volgende keer met een schone bak. Af en toe zul je deze bak wel zelf even moeten reinigen.