Weblijn
Image default
Mode en Kleding

Waarom is de Hermès tas in het bijzonder zo begeerd?

Ze worden geveild en verzameld als kunst: Hermès handtassen zijn strikt gelimiteerd en brengen op veilingen prijzen op van zes cijfers.

Menig vrouw zou een moord doen – metaforisch gesproken – voor een Hermès handtas. Het is het toppunt van luxe en wordt verzameld als kunst. Veilinghuizen als Christie’s, Sotheby’s of Artcurial hebben hun eigen experts en verkopen de tassen regelmatig op hun veilingen. Maar waarom is de Hermès tas zo gewild?

Hermès komt eigenlijk van de zadelmakerij. In de 20e eeuw breidde de firma haar assortiment uit met accessoires voor vrouwen, waaronder carrés, zijden sjaals en tassen. De technieken die twee eeuwen lang gebruikt werden om de hoogste kwaliteit zadels te maken, zijn vandaag de dag nog steeds in gebruik. Een expert heeft tot 40 uur nodig om een Birkin tas te maken. De steek waar het merk beroemd om is, de zogenaamde zadelsteek, kan alleen met de hand gedaan worden en komt nooit los, noch in een zadeltas, noch in een Birkin tas.

Kelly en Birkin. Prinses Grace Kelly en de actrice Jane Birkin gaven hun naam aan de twee belangrijkste tassen. Émile-Maurice Hermès ontwierp de “Sac à dépeches” voor zijn vrouw in 1935. 20 jaar later gebruikte Grace Kelly deze tas om haar babybump te beschermen tegen de paparazzi. Hermès kreeg toen zo veel aanvragen voor dit model dat het voortaan de “Kelly bag” genoemd werd ter ere van de prinses. Bijna 30 jaar later, in 1983, leidde een toevallige ontmoeting tussen actrice Jane Birkin en de toenmalige creatief directeur van Hermès, Jean-Louis Dumas, tot de legendarische Birkin tas. De twee zaten naast elkaar op een vlucht. Toen Dumas haar vroeg waarom ze met een strooien tas reisde, legde Birkin uit dat de meeste leren tassen te klein waren naar haar smaak. Terwijl ze nog op de vlucht waren, ontwikkelden ze gezamenlijk de Birkin tas, die tot op de dag van vandaag vrijwel onveranderd is gebleven.