Weblijn
Image default
Onderwijs

In ieder kind schuilt een circusartiest

Circus op school

Van alle kunstvormen komt het circus voor kinderen misschien nog wel het dichtst in de buurt van magie. Circuskunsten zien er vaak zó indrukwekkend uit, dat het voor kinderen lijkt alsof je ze alleen kunt leren als je over een zeldzame hoeveelheid talent beschikt. Over een vleugje magie misschien wel! Maar niks is minder waar. Tijdens circusworkshops op school kunnen kinderen dan ook bij uitstek ervaren dat prestaties die onmogelijk lijken, dat niet altijd zijn. Dat ze zichzelf alleen maar open hoeven te stellen voor aanwijzingen, om het vervolgens te proberen.

Alle ballen in de lucht

Iedereen kan jongleren! Geloof jij dat? Wij zien het bewijs keer op keer terug in de jongleerworkshops die we in het kader van circus op school organiseren. Jongleren lijkt misschien ingewikkeld, maar met een paar simpele tips hebben de meeste kinderen de basis zó onder de knie. Het begint allemaal met speciale jongleerdoekjes. Daarna volgen ballen en dáárna misschien zelfs ringen. Of kegels! We zetten hoog in, want vaak kunnen kinderen meer dan je denkt.

Acrobaten in de dop

Acrobatiek ziet er ingewikkeld uit. Als je acrobaten aan het werk ziet, lijkt het alsof je om te doen wat zij doen vooral heel sterk en lenig moet zijn. Maar eigenlijk bestaat de kern van iedere acrobatische truc uit twee dingen: concentratie en coördinatie. En een flinke dosis zelfvertrouwen! Voor groepsacrobatiek moet je daarbij ook nog eens feilloos samenwerken. Allemaal vaardigheden die kinderen van nature vaak goed oppakken en die stuk voor stuk aan bod komen in een workshop acrobatiek.

Helemaal in balans

Ook in een workshop balanceren staan coördinatie, concentratie en samenwerking centraal. De workshop begint vaak met ongeloof (dat kan ik toch helemaal niet!) en eindigt met kinderen die balanceren op een ton, hun eerste stapjes zetten op een loopkogel of met opgeheven kin over een koord lopen. Met simpele evenwichtsoefeningen vinden ze de kracht en balans in hun lichaam en van daaruit zetten ze steeds een stapje verder. Met resultaten die de kinderen zelf verbluffen!

Een dag vol magie

Kortom: circus op school biedt volop mogelijkheden. En het beste beleven de kinderen de magie natuurlijk tijdens een complete dag vol circusactiviteiten!

https://www.grotebroer.nl