Weblijn
Image default
Gezondheid

Wetten en regels rondom tabak

Als je een waterpijp gaat roken zijn er te allen tijde veel regels waar je rekening mee moet houden. Is het bijvoorbeeld toegestaan om een shisha te roken op kantoor? Of mag je het überhaupt niet in openbare ruimtes roken? Mag je als restaurant die gespecialiseerd is in de Turkse keuken ook zomaar de klanten een waterpijp aanbieden? In dit artikel zullen we dit onderwerp wat dieper belichten.

 

In nederland heb je al vanaf het jaar 1988 de tabakswet. De wet bestaat dus inmiddels dertig jaar, toch is de tabakswet zeker niet meer wat hij toendertijd was. Er zijn in de loop van de decennia heel veel belangrijke wijzigingen doorgevoerd. De regelgeving rondom het roken in horecagelegenheden is heel erg veranderd in de afgelopen paar jaar. Vroeger werd er altijd gewoon gerookt in openbare gelegenheden zoals bijvoorbeeld restaurants en barren, dit is echter tegenwoordig niet meer het geval. Je kunt je tegenwoordig toch bijna niet meer voorstellen dat iedereen in het restaurant vroeger gewoon lekker zat te paffen. Waterpijp roken valt ook gewoon onder de noemer roken, daarom moeten waterpijp rokers zich ook gewoon aan de regels en wetten van de in 1988 opgestelde wet houden. Het maakt niet uit of je Al Waha tabak rookt of een andere soort shisha tabak, het valt allemaal onder de deze tabakswet omdat het gewoonweg tabak is. Je hebt daarnaast ook nog herbal tabak, ze noemen dit wel tabak en je rookt het ook maar toch is het niet echt tabak. Herbal tabak is namelijk gebaseerd op verschillende soorten kruiden. Eigenlijk kun je het vergelijken met een soort thee.

 

Tabak wordt gemaakt van gedroogde bladeren van de tabaksplant. Je vindt verspreid over de hele wereld meer dan vijf miljoen hectaren aan tabaksplanten. Bizar veel natuurlijk. Er zijn uiteraard veel verschillende manieren om het te roken en er zijn ook weer veel verschillende merken van tabak. Toch komt de tabak allemaal van een en dezelfde plantensoort. De smaak wordt bepaald door de manier van drogen. Waterpijp tabak bestaat uit meer dan de bladeren alleen. Het is wat kleveriger ook dan normaal tabak. Dit kun je dan ook alleen maar roken met de waterpijp.

 

Wetten en regels rondom tabak