Weblijn
Image default
Woning en Tuin

Zwarte deurklinken – smaakmakers in je interieur

Wat houdt je tegen om je oude deurklinken te vervangen? Zeker als ze slap neerhangen, vaal zijn of goedkoop overkomen. Bang dat je een dure klusser moet bestellen om dit karwei te klaren? Dat is niet nodig. Je eigen saaie deuren kun je zelf karakter geven, bijvoorbeeld met zwart deurkrukken. Je hoeft geen volleerd bouwvakker te zijn om je klinken te verwijderen en de nieuwe aan de deur te monteren. Schroefjes en een schroevendraaier, eenvoudiger kan niet. Per deur kost zo’n klusje je slechts enkele minuten. En waarom dit blog dan zwarte deurklinken aanbeveelt? 

De voorkeur voor zwarte deurklinken

Niet omdat het een hype is maar dat is het wel. Niet omdat ze zo ongelooflijk mooi staan in bijna elke woonstijl van je interieur. Maar dat doen ze dus wel. Nee, vooral omdat ze het verschil gaan maken. Teveel mensen schudden elke dag opnieuw hun deurklinken ‘de hand’ maar kijken er verder niet naar. De toestand van oude deurklinken laat vaak te wensen over. Maar omdat je er niet naar omkijkt, valt het niet op. Maar ook al zijn alle raam- en deurbeslag delen slechts als detail aanwezig in je ruimtes, ze hebben toch accent waarde. Zwarte deurklinken maken dan helemaal het verschil. Dat komt door de kleur. Zwart is natuurlijk geen kleur maar valt wel heel erg op.

Een assortiment klinken in vele stijluitvoeringen

Zwarte klinken staan mooi in alle typen deuren. En ze worden nog mooier als je de rest van je beslag ook in zwart gaat uitvoeren. Zoals het raambeslag. Of het beslag van je kasten. Dan creëer je een afgestemde eenheid in je woonsfeer. Welke sfeer is natuurlijk aan jou. Kies dan ook klinken en ander zwart beslag die in de richting van je woonstijl gaan. Bij een Bohémienstijl mag het wel wat krullerig, met sierlijk gebogen grepen. Bij een industriële stijl houd je het wat strakker. Online zijn gelukkig heel veel soorten zwarte deurklinken in de aanbieding. Maar denk wel goed na voor je definitief kiest, want je monteert je nieuwe klinken voor vele, vele jaren.

Wat doet een zwarte deurklink in je interieur?

Een modern interieur (minimalisme) past bij strakke deurklinken. Vooral gepolijste exemplaren van RVS of zwart acryl doen het goed. In een landelijke stijl moet de klink passen bij steen- en houtwerk. Houd het hier bij de klassiek vormgegeven klinken. Vintage en retro lenen zich goed voor klinken van nikkel met tegen het zwart aanlopend ebbenhout.

Koop het liefst nieuwe zwarte deurklinken

Je komt soms prachtige restpartijtjes beslag tegen. Gedemonteerd uit een jaren dertig huis, bijvoorbeeld. Zoals een paar setjes zwarte deurklinken van bakeliet. Toch is het raadzaam niet meteen tweedehands materiaal aan je deur vast te zetten. Nieuw gaat veel langer mee. Scheurtjes die je nu nog niet ziet in oud materiaal, kunnen na enig gebruik ineens zichtbaar worden. Er is geen garantie. Beter is het om nieuw te kopen. Dan ben je verzekerd van een goede kwaliteit, een goede werking en een lange levensduur. Het onderhoud van deurklinken stelt niet veel voor. Behandel ze echter niet met agressieve reinigingsmiddelen of schuurmiddelen. Dat zou zonde zijn.

Liever een in het oog springende jaren 30 deurklink? Ook deze zijn te bestellen!