Weblijn
Image default
Beauty en verzorging

Wat kan je thuis doen voor je tanden?

Je hebt nu eenmaal uitstekende mondhygiëne nodig voor een gezond lichaam. Een slechte mondhygiëne kan leiden tot tandbederf, tandvleesontsteking en zelfs tot tandverlies. Daarom is het belangrijk om regelmatig je tanden te poetsen en te flossen en om regelmatig bij je tandarts in de tandarts stoel te kruipen. Maar wat kun je nog meer doen om je tanden gezond te houden? Hieronder vind je een aantal tips voor wat je thuis kunt doen voor je tanden.

Poetsen

Het poetsen van je tanden is de basis van een goede mondhygiëne. Het is belangrijk om je tanden minstens twee keer per dag te poetsen, bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds voor het slapen gaan. Gebruik een tandenborstel met zachte haren en vervang deze om de drie maanden. Poets niet te hard, want dat kan het tandvlees beschadigen. Vergeet niet om ook je tong te poetsen, omdat hier veel bacteriën kunnen ophopen die slechte adem veroorzaken. Het is ook aan te raden om een tandenborstel met een timer te gebruiken, zodat je zeker weet dat je minstens twee minuten poetst.

Flossen

Flossen is belangrijk omdat het de tandplak verwijdert die zich tussen je tanden en onder je tandvleesrand ophoopt. Tandplak is een kleverige laag bacteriën die tandbederf en tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Gebruik flosdraad of een tandenstoker en maak voorzichtige zigzag bewegingen tussen je tanden. Forceer niet te veel en wees voorzichtig bij gevoelige tanden. Als je moeite hebt met flossen, kun je ook interdentale borsteltjes gebruiken.

Spoelen

Mondwater kan effectief bacteriën doden en je adem fris maken. Gebruik een mondwater dat fluoride bevat en volg de aanwijzingen op de verpakking. Spoel je mond met mondwater na het tandenpoetsen en flossen. Maar onthoud wel: mondwater is geen vervanging voor het poetsen en flossen van je tanden, het is meer een extra hulpmiddel voor een schone mond.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je tanden. Eet veel fruit, groenten en magere eiwitten. Vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken, zoals snoep, frisdrank en vruchtensap, omdat deze suikers bevatten die bacteriën in je mond voeden. Dit kan leiden tot tandbederf en tandvleesontsteking. Als je toch zoetigheid wilt eten, kies dan voor suikervrije varianten.

Drinken

Water is de beste keuze als het gaat om het hydrateren van je mond en het spoelen van voedselresten en bacteriën weg. Drink na het eten ook altijd een glas water om de mond te spoelen. Vermijd suikerhoudende dranken en alcohol, omdat deze het tandglazuur kunnen aantasten en je mond uitdrogen. Koffie en thee kunnen ook je tanden verkleuren, dus drink deze met mate.

Kauwgom

Suikervrije kauwgom kan helpen om de speekselproductie te stimuleren en voedselresten en bacteriën weg te spoelen. Kies wel voor kauwgom zonder suiker om tandbederf te voorkomen. Let op: kauwgom is geen vervanging voor tandenpoetsen en flossen, maar kan wel een goede aanvulling zijn.

Tandpasta

Er zijn veel verschillende soorten tandpasta verkrijgbaar die speciaal zijn ontwikkeld voor bepaalde problemen, zoals gevoelige tanden of tandvleesproblemen. Kies een tandpasta die past bij je specifieke behoeften en volg de instructies op de verpakking. Tandpasta met fluoride helpt om je tanden te beschermen tegen tandbederf. Let op: kinderen onder de zes jaar mogen geen tandpasta met fluoride gebruiken. Zorg jij goed voor je tanden?